Tävling på FOKI.SE

Tävling på FOKI.SE!

 

Priset är en iPhone som jag tänker vinna!!


FOKI MR.Gizmo


PROBLEM!

PROBLEM!

Det första trycket jag gjorde var ett testtryck för att se om jag verkligen kunde göra detta och det kunde jag ju. Men nu när jag testade en gång till började färg som hade blivit belyst att falla av. Detta betyder ju att färg kommer att komma där också när jag trycker! Detta var inte alls bra.


Ett tag senare kom jag på att lagret med ljuskänslig färg var helt för tjockt då belysningstiden inte var tillräckligt lång för att lysa igenom allt. Så det var bara till att göra om och ta mindre ljuskänslig färg. Dessutom åkte jag och köpte en annan spatel att ta på den ljuskänsliga färgen med som var lika bred som ramen. Det underlättade väldigt mycket! Man måste ockå dra på färgen i en speciell ordning:

1. Framsidan
2. Baksidan
3. Framsidan igen

Detta gjorde att jag fick en slät fram- och baksida!!

Mönster 1

Jag har nu gjort mitt första mönster och det gick jättebra!

Jag började vid tio tiden med att strycka på den ljuskänsliga färgen nere i min källare där det är mörkt. Jag använde mig av en sån som man slätar ut tapeter med när man tapetserar och det gick ganska bra. Jag var för snål för att köpa ett beskiktningstråg eftersom de ligger på ca 500 kr/st. Jag tyckte det verkade onödigt så jag satsade på att hitta något annat i källaren och det gjorde jag!  Jag lät därefter ramen stå och torka i källaren med hjälp av en värmefläkt. Det tog cirka tre timmar för den att torka.

Under tiden fixade jag med utskriften av mitt mönster som jag skulle trycka. Det skrev jag ut på ett A4 OH-papper med så svarta konturer som möjligt eftersom inget ljus ska kunna ta sig igenom det.

När ramen torkat lade jag den med silket neråt på en plexieglasskiva som i sin tur vilade på två träbockar. Imellan ramen och plexieglaset lade jag OH-pappret med konturerna av trycket på. Därefter satte jag igång halogen-lampan som jag placerat under plexiglasskivan på golvet ca 1 meter under. Det är olika belysningstid för olika sorters ljuskänslig färg men med den jag har köpt så ska man med en 500 watts halogenlampa belysa i 17 minuter och om man har en 1000 watts så är det 8,5 minuter osv.

Efter de 17 minuterna släckte jag lampan och sköljde av ramen med halvljummet vatten. Då går det som inte blivit belyst dvs. det som har varit gömt bakom de svarta konturerna på OH-pappret bort. Dock måste man skrubba en del men till slut försvinner dem. Det som återstår är då mönstert! Det var så fräckt att se hur mitt egna mönster kom fram. Överallt där färgen fortfarande satt kvar blev vattentät.

Jag bestämde mig för att det första trycket skulle vara i svart på ett naturvitt tyg. Jag lade ramen på ett tyg och hällde färgen i den ena kortsidan på ramen. Sedan tog jag rakeln och drog en gång långsamt över färgen så att färgen trycktes ut på tyget. Jag lät det sedan torka.

Idén med mitt projektarbete?

Idén med mitt projektarbete?

Jag hade tänkt göra en guide på internet om hur man gör ett screentryck samt ge tips på vad man kan använda det till. Detta läsåret går jag kursen Webbdesign och där tänker jag göra en hel del av min websida. Jag har några grundtankar i huvudet om hur den ska se ut och fungera. Ett kriterier är att allt som finns på hemsidan ska vara stilrent. Linjer och bilder ska vara i bra kvalitet. Guiden ska vara så lätt som möjligt att arbeta utefter.

Min frågeställning är: Hur gör man ett screentryck?

NU börjar det!

Nu har jag köpt allt material som jag behöver för att göra ett silkscreentryck:
  • Ram som nästan är lika stort som ett A3 papper.
  • Färger (Gul, Blå, Röd, Vit)
  • En rakel dvs. det man strycker ut färgen med.
  • Den ljuskänsliga färgen
  • OH-papper
  • Tyg (att trycka på)
Ja, som sagt blev det en hel del och det hela gick på ca 1700 kr. Jag handlade det mesta på DREWEX som ligger på slussgatan 10b i Malmö. De kan en hel del om allt där kan jag säga!

RSS 2.0